We confirm our dressedbytiffanystrent trustpilot account

Heb je een prachtige kasjmier trui of sjaal van Crush of Absolut Cashmere gekocht en wil je deze graag lang mooi en zacht houden? Maak je geen zorgen over het onderhoud, want kasjmier is een duurzame stof die makkelijk te wassen is. In deze blog geven we je enkele handige tips om je kasjmier trui of sjaal te wassen en te onderhouden, zodat je er nog jarenlang van kan genieten. Of je nu op zoek bent naar een warme kasjmier trui om je vriend te verrassen of een zachte kasjmier sjaal wil toevoegen aan zijn garderobe, met onze tips hou je alle kasjmier kledingstukken in topconditie. 

Hoe moet je kasjmier wassen?

Je kan kasjmier best met de hand wassen. Indien je toch liever de wasmachine gebruikt, kies je best een programma voor handwas of wolwas. Was kasjmier binnenstebuiten op een koude temperatuur (30 graden Celsius) en beperk het toerental voor het centrifugeren tot 400 per minuut. Je kan gebruik maken van wasmiddel voor fijnwas en wolwasmiddelen. Kies voor een vloeibaar wasmiddel, een kleine hoeveelheid hiervan is voldoende. Het gebruik van wasverzachter is overbodig aangezien kasjmier zelf al superzacht is. Wasverzachter kan kasjmier wol doen pillen en dat willen we natuurlijk vermijden.

Stop slechts enkele items in de wasmachine, zodat ze de ruimte hebben om te bewegen. Wanneer je het toerental voor het centrifugeren instelt tot 400 per minuut, zal de trui wat minder droog uit de machine komen. Druk het overtollige water er voorzichtig uit, maar wring het kledingstuk niet uit. Scherpe voorwerpen zoals ritsen of gespen kan je best vermijden wanneer je een kledingstuk van kasjmier wast.

Kasjmier trui wassen

Een kasjmier trui is een kostbaar item dat je niet zomaar in de wasmachine gooit. Om ervoor te zorgen dat je kasjmier trui lang meegaat, raden we je aan om je kasjmier trui te laten luchten. Een goede tip hierbij is om je kasjmier trui even in de badkamer te hangen tijdens het douchen. Op die manier wordt je trui gereinigd door de stoom. Het is dus overbodig om je kasjmier trui iedere keer te wassen nadat je het gedragen hebt. 

Kasjmier sjaal wassen

Een kasjmier sjaal is vaak gevoeliger dan een trui, daarom kan je best voorzichtig te werk gaan bij het wassen ervan. In principe hoef je je kasjmier sjaal niet eens te wassen. Kasjmier is een zelfreinigende stof die geuren minder goed vasthoudt dan wol. Verluchten is dus voldoende. Een goede manier om je sjaal na het dragen weer fris te laten ruiken is door het een half uur buiten te hangen. Dit geeft het een flinke boost!

Hoe moet je kasjmier trui of sjaal drogen?

Wanneer je je kasjmier trui of sjaal net gewassen hebt, kan je het best voorzichtig uitrekken in de oorspronkelijke vorm. Nadien kan je de trui of sjaal plat of liggend op een droogrek laten drogen (net als wol). Kasjmier rechtstreeks in de zon of op de verwarming leggen is geen goed idee.

Heb je last van losse pluisjes op je kasjmier trui of sjaal ? Haal deze er dan voorzichtig af met een speciaal kammetje of met de hand. 

Hoe moet je kasjmier trui of sjaal strijken?

Je kan een kasjmier kledingstuk best strijken op een lage temperatuur. Vermijd het gebruik van stoom en strijk aan de binnenkant. Als je strijkijzer niet over verschillende temperaturen beschikt, kun je een vochtige katoenen doek tussen de trui en je strijkijzer houden. Na het strijken kan je je kasjmier trui ook best gevouwen opbergen.

Tip: Kasjmier te vaak gewassen? Zo laat je het opnieuw shinen

Had je kasjmier trui of sjaal dé sparkle toen je het kocht, maar is dit nu wat verdwenen? Spray er wat water op, plaats het in een netje in de vriezer voor enkele uren en laat het nadien nog even plat drogen. De kasjmier zal weer volledig shinen! 

 

Wil je graag een stuk kasjmier aan je garderobe toevoegen? Kom gerust langs in een van onze winkels om onze collecties te bekijken. Onze medewerkers helpen je graag bij het vinden van de perfecte kasjmier trui of sjaal die bij jou past.

Twijfel je over hoe je je nieuw kasjmier item kan combineren? Maak dan een afspraak voor personal styling advies. Onze stylisten staan voor je klaar om je te helpen bij het samenstellen van de perfecte outfit met jouw kasjmier stuk als blikvanger. Zo geniet je extra lang van je nieuwe favoriete kledingstuk!

Veelgestelde vragen over kasjmier 

Wat is kasjmier?

Kasjmier wordt ook wel de koning onder de vezels genoemd, het wordt geproduceerd door de kasjmiergeit. De kasjmiergeit heeft een hele dikke vacht, de eerste laag wol van de geit wordt kasjmier genoemd. Deze zachte en pluizige wol wordt tot draden gesponnen en wordt uiteindelijk kasjmier.

Wat bepaalt het prijskaartje van kasjmier?

De prijs van kasjmier wol is erg uiteenlopend. Dit heeft te maken met het verschil in kwaliteit van de wolvezels. Lange wolvezels zijn van betere kwaliteit. Ze gaan minder snel pillen dan korte vezels. Wanneer je een goedkoper item van kasjmier koopt, is de kans dus groter dat dit korte wolvezels zijn. 

Maar waarom is kasjmier nu zo duur? Kasjmier wordt geproduceerd door de kasjmiergeit. Deze geit heeft een hele dikke vacht. Enkel de ondervacht kan gebruikt worden voor kasjmier en dit kan maar één keer per jaar geoogst worden. Één kasjmiergeit geeft maar 100 gram kasjmier, waarvan uiteindelijk maar 50 gram overblijft. Je zou dus al een stuk of vier geiten nodig hebben voor een kasjmier trui!

Nadat de kasjmier wol geoogst is, wordt deze zachte en pluizige wol tot draden gesponnen. In dit proces wordt de lengte van de wolvezels, en dus ook de kostprijs van de kasjmier bepaald.

Hoe weet je of kasjmier echt is?

Wanneer je een item van kasjmier wilt kopen, kijk dan eerst even naar de samenstelling. Als de stof uit 100% kasjmier bestaat, is het item kwalitatief beter. Je zal dan ook vaak een pak meer betalen.

Heb je toch liever een trui of sjaal waarbij verschillende materialen gemixt zijn, let er dan goed op dat het item uit minstens 50% kasjmier bestaat. De overige 50% is dan best een ander natuurlijk materiaal zoals wol. 

Kasjmier wol is fijner dan wol en heeft een gladder oppervlak. Hierdoor is kasjmier superzacht en geeft het een zijdezacht gevoel op de huid. 

Waarom kan een kasjmier trui niet ontbreken in mijn kledingkast?

Draagcomfort van kasjmier

Het grootste voordeel van kasjmier is het draagcomfort! De zachtheid van de stof zorgt ervoor dat je de hele dag comfortabel én  stijlvol bent. Kasjmier jeukt niet, zelfs niet op de blote huid! Ook is kasjmier veelzijdig, het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en past bij elke outfit en gelegenheid. 

Kasjmier is isolerend

Vervolgens is kasjmier isolerend en past het dus bij elk seizoen. Wanneer het in de winter wat kouder wordt, kan kasjmier wol de warmte beter vasthouden dan bijvoorbeeld schapenwol. Wanneer het in de zomer dan weer te warm wordt, zorgt je kasjmier trui ervoor dat je de koelte kan bewaren.

Kasjmier is eenvoudig te onderhouden

Tenslotte is kasjmier eenvoudig te onderhouden. Het houdt geuren niet goed vast, waardoor je kasjmier minder vaak moet wassen. Kasjmier behoudt zijn oorspronkelijke vorm voor jaren. Wanneer je je trui of sjaal van kasjmier goed onderhoudt, kan deze wel 10 jaar meegaan!